Minicollege Feyenoordziekte

Doktoren stonden vandaag, de dag na de door Feyenoord gewonnen bekerfinale, voor een raadsel. Wat is in hemelsnaam de Feyenoordziekte?
Tijd dus om mijn visie op die bijzondere ziekte uiteen te zetten. Na 160 interviews met vrouwelijke supporters, meerdere interviews met spelersfamilies en een bescheiden rondje langs artsen en therapeuten, heb ik recht van spreken. Dus, hier volgt een minicollege Feyenoordziekte.

'Van deze ziekte hoef je me niet te genezen'

Zoals iedere Feyenoorder je zal vertellen, word je als Feyenoordsupporter geboren. Je kunt het niet ‘worden’, is de opvatten.
Wanneer ik meega in die theorie, kom ik tot de conclusie dat iedere Feyenoordsupporter geboren wordt met het Feyenoordvirus. Een virus dat sluimert in je lichaam en met de juiste triggers naar de oppervlak komt.

Wat die trigger is, is voor iedere persoon verschillend. De een ging met opa mee naar het stadion, de ander ontdekte op het schoolplein als 4-jarige de liefde die Feyenoord heet.
(Ontdek hier meer triggers. volg dagelijks mijn Facebookpagina en Instagram om de 100 waar gebeurde triggers te ontdekken).

De symptomen zijn voor iedereen hetzelfde: een verhoogde hartslag bij het zien van Feyenoord en/of Feyenoord-gerelateerde zaken.

Bij iedere mooie belevenis met de club, of het nu een finale is, of gewoon een mooie ontmoeting bij een Europese uitwedstrijd, maakt het Feyenoordvirus een extra dosis van het geluksstofje endorfine aan, waardoor de liefde voor de club nog groter wordt en de verschijnselen van het Feyenoordvirus nog meer aan het oppervlak komen. Dit kan leiden tot een Feyenoordtattoo op de onderarm of het fenomeen waarbij vragen enkel nog worden beantwoord met ‘Feyenoord’.

Bij een overdosis Feyenoord, slaat het virus extra hard toe. Dat is wat de jongens die vandaag door RTV Rijnmond werden ge-quote, de Feyenoordziekte noemen. Een ziekte die je naar de Kuip trekt, of naar de plek waar de spelers zijn. Verzetten heeft geen zin. Niet naar je lichaam luisteren zorgt voor onrustig tikken met pen of vingers, een kort lontje en concentratieverlies.

Was er vandaag iets te doen om de mensen met de Feyenoordziekte te genezen?

Er is één remedie die misschien werkt:
Sluit deuren en ramen, zet radio, tv en telefoon uit, blokkeer social media. Dek alle Feyenoordlogo’s in je huis af en denk aan iets anders. Vliegtuigjes bijvoorbeeld… oh nee niet doen, Sven van Beek.
Denk aan een rustgevend grasland, oh nee, awardwinning Kuipgras… hoe heeft Erwin Beltman geslapen nu er weer schroeiplekken in zitten?

Denk aan…. Nou ja, je hoort het: die Feyenoordziekte is niet te genezen.

Bij iedere mooie Feyenoordbelevenis,
maakt je lichaam
een extra dosis
endorfine aan

Een Feyenoordvrouw ben je voor het leven

Het zit in je hart

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje