Bernadette

Naam: Bernadette * Leeftijd: 57 * Woonplaats: Oegstgeest * Seizoenkaart sinds: 2002-2003 (thuis) * Opleiding: WO * Beroep: Docent geschiedenis * Kuipkameraden: dochter, zus, nichtje en nichtje

 

De docent geschiedenis is voor Feyenoord. Dat kan geen leerling ontgaan. Zodra Bernadette achter haar bureau zit, komen het Feyenoord pennenblik en de zelf in elkaar geknutselde Feyenoordagenda tevoorschijn. Koren op de molen van die leerlingen die fan zijn van Feyenoords aartsrivaal. “Ik kan heel objectief over voetbal praten. Maar mocht er iemand vervelend doen, dan krijg ik ze al gauw stil door te vragen: zing het clublied van jouw club eens. Dan staan ze over het algemeen met een mond vol tanden. Het toppunt was een keer in 6vwo waar de enige Feyenoordsupporter in de klas ‘Hand in hand’ begon te zingen, waarna een Ajacied zei: ja, dat nummer ken ik nog wel. Mooi toch?”
Maar verder is ze meer een pro, dan een anti-supporter. Doet niet mee aan spreekkoren, maar kan er door haar nervositeit af en toe wel rare dingen uit flappen. “Vooral als het verder stil is in het stadion, tot ergernis van mijn dochter.”
Drie dochters heeft ze. De oudste gaf de aanzet voor de seizoenkaart. Het was 2002, Feyenoord speelde de halve finale van de UEFA cup tegen Inter Milan. Bernadette had net met haar dochters die bloedstollende kwartfinale tegen PSV gezien en wilde wel naar de halve finale, maar kwam er niet tussen.


‘We werkten als parkeerwacht en
pikten daarna nog
snel de tweede
helft mee.'

“Als we nou een seizoenkaart hadden, was het wel gelukt, zei mijn oudste dochter. Daarna hebben we hem aangeschaft en zijn er nooit meer vanaf gegaan.”
De dochters delen samen de seizoenkaart, maar de jongste gaat inmiddels het meest mee. En manlief? Die is nou net de enige in huis die niets met voetbal heeft.

Ideale wedstrijddag: “Mijn man verzorgt het ontbijt op zondagochtend, maar ik ruim altijd af. Met het Feyenoorddienblad, volgens een vast patroon. Ik ben een beetje bijgelovig. Als het mis dreigt te gaan met de wedstrijd, sms’te ik vaak mijn man dat hij de Feyenoordhanddoekjes moest ophangen. Dat bracht geluk. Tegenwoordig kan ik door het slechte bereik in de Kuip niet meer sms’en, maar hij hangt ze nu uit zichzelf op.”
Eerste Kuipherinnering: “Rond mijn zesde ging ik voor het eerst met mijn vader naar de Kuip. Hij was wethouder in Rotterdam en zo kwamen we ook regelmatig in de koffiekamer. Ik weet nog dat ik naast Jaap van Praag (de vader van Michael van Praag) zat en de discussie volgde over wie een betere voetballer was: Coen Moulijn of Piet Keizer. Hoe jong ik ook was. Ik wist het antwoord wel.”
Favoriete Feyenoordspeler aller tijden: Willem van Hanegem
Favoriete Feyenoordtrainer aller tijden: Bert van Marwijk
Favoriete Feyenoordsong: Hand in Hand kameraden
December 2012

Ben je aan het hardlopen in Feyenoordshirt,

vraagt iemand of je het shirt van je vriend aan hebt.

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje