Sophie

Dit interview met de vrouw van Marko Vejinovic verscheen in december 2015 in Hand in Hand, het magazine van de Feyenoord Supportersvereniging.
Ellen Mannens, oprichtster van 365feyenoordvrouwen.nl, interviewt voor de rubriek ‘Op de bank met’ maandelijks spelersfamilies voor het magazine. Lees hier ook het interview met Sabine, de vriendin van Michiel Kramer.

Op de bank met Sophie

Toen Marko Vejinovic deze zomer naar Feyenoord kwam, konden we niet om haar heen: Sophie Vejinovic. Marko’s vrouw viel lang niet alleen op vanwege haar looks. Ze is niet op haar mondje gevallen, volgt alle wedstrijden in Feyenoordshirt, studeert Rechten aan de Erasmus Universiteit én is de vrouw die Marko de schop onder de kont gaf die hij nodig had.

Stel je het cliché van een spelersvrouw voor. Neem daarvan het compleet tegenovergestelde en je hebt Sophie Vejinovic. Sinds deze zomer officieel de vrouw van Feyenoordspeler Marko Vejinovic. Ze trouwden in juni, vlak voor de storm van de transferperiode zou losbarsten. ,,Marko vroeg me op 1 januari in Londen. Toen we een datum gingen prikken, bedachten we dat we het beste konden trouwen voor de zomer. We verwachtten dat Marko niet bij Vitesse zou blijven. Waar hij heen zou gaan, wisten we nog niet, maar om te voorkomen dat we straks onze bruiloft vanuit het buitenland moesten regelen, besloten we de bruiloft voor die periode te prikken. Hoewel, ´we´… Marko zei nog: ‘Dat kan jij toch wel zo snel regelen Soof?’.”

Gucci-schoenen
Ja, dat kan ´Soof´ wel. ´Even’ een bruiloft regelen is voor haar ook stressen, maar als ze iets in haar kop heeft, doet ze het. Dat is misschien ook wel de reden dat ze nu en stel zijn. ,,We kennen elkaar al sinds de middelbare school. Ik had de LOOT-status voor turnen en hij was natuurlijk bezig met voetbal. Jaren later hadden we weer contact via Facebook. Gewoon leuk. We stuurden elkaar een paar maanden berichtjes, tot ik een keer het appartement van een vriendin in Amsterdam niet in kon, omdat ik de sleutel was vergeten. Ik moest de tijd doden in Amsterdam tot die vriendin klaar was met werken. Dus besloot ik Marko een berichtje te sturen. Hij was bij zijn ouders in Amsterdam. We hebben een topdag gehad. Potje poolen, gewoon leuk.”
Maar of ze verliefd was, wist ze nog niet helemaal. ,,Hij droeg in die tijd nog van die Gucci-schoentjes. Ieder z’n ding hoor, maar van mij hoeft het niet zo. Ik vind het mooi als iemand doet waar hij goed in is, maar alles er omheen hoeft er van mij niet bij.”

‘Marko had nog nooit een
vriendinnetje meegenomen.

Toen kwam ik. Grote mond,
gestudeerd, geëmancipeerd.’


Gucci-schoenen of niet, stiekem waren er toch de kriebels. ,,Toen hij een maand naar Servië ging om familie te bezoeken en ik daarna een maand zou rondtrekken door Amerika, bedacht ik me dat ik hem best lang zou moeten missen. Dus heb ik een ticket geboekt en hem vlak voor mijn vertrek een berichtje gestuurd dat ik eraan kwam. Dat ben ik. Als ik iets in mijn hoofd heb, kan ik niet wachten.”
Voor Marko was het even schrikken. ,,Hij had nog nooit een vriendinnetje meegenomen naar zijn familie. Kwam ik daar ineens. Grote mond, gestudeerd, geëmancipeerd.”

Tweede plaats
Direct nadat ze het woord ‘geëmancipeerd’ heeft uitgesproken, verschijnt er een vertwijfeld lachje om Sophies mond. ,,Voor zover je geëmancipeerd kunt zijn als voetbalvrouw”, vult ze zichzelf aan. ,,Ik studeer dan wel en ik heb mijn eigen ding, maar als vrouw van een speler ben je niet geheel onafhankelijk. Je staat altijd op de tweede plek. Ik bedoel: ik ben al drie keer van universiteit gewisseld. Ik had drie jaar geleden al klaar kunnen zijn met mijn studie. Ik kan moeilijk een stage vinden voor mijn studie rechten, omdat ik niet kan garanderen dat ik hier over vijf jaar nog woon. Uiteindelijk volg ik toch de planning van Marko en in dit geval dus de planning van Feyenoord en nu ook het Nederlands elftal.”

‘Martin van Geel begrijpt dat het met de speler goed gaat als het thuis ook goed gaat.’

Of dat erg is? ,,Ik heb er zelf voor gekozen, maar dat zegt niet dat het af en toe moeilijk is”, zegt Sophie. Daarom was het misschien wel extra fijn om deze zomer bij Feyenoord terecht te komen. ,,Dit is echt een warm bad. Martin van Geel en spelersbegeleider Jan Mastenbroek waren er echt meteen voor ons. Ze zorgen niet alleen dat de spelers zich thuis voelen, maar ook de familie. Martin van Geel begrijpt dat het met de speler goed gaat als het thuis ook goed gaat. Ik ben bijvoorbeeld geboren met een hartafwijking. Dat weten ze bij Feyenoord. Als er op de tribune iets gebeurt, hoef ik maar te knikken en ze zorgen voor hulp.”

‘Ik ben een spelersvrouw die een Feyenoordshirt draagt.
Waarom zou ik het niet doen?
Ik ben toch fan?’


Het is begin november als we Sophie spreken. Vlak na het weekend van de tweede Klassieker. ,,Kunnen we na het weekend afspreken?”, vroeg Sophie nog aan de telefoon. Niet omdat ze haar zenuwen voor de wedstrijd niet in bedwang kon houden. ,,Ik heb zaterdag nog een belangrijk tentamen voor mijn studie Rechten”, verklaarde ze.
De dag erna keek ze de klassieker thuis met familie. Gehuld in Feyenoordshirt. ,,Ik ben een spelersvrouw die een Feyenoordshirt draagt. Waarom zou ik het niet doen? Ik ben toch fan?”
‘Fanatiek supporter’ is een betere omschrijving. ,,Bij mij gaat het zo ver dat ik op de schermen boven ons in de businessunits ga kijken of een speler echt buitenspel stond. Of met die uitbal voor de 1-1 in de klassieker. Op zo’n moment ben ik echt in staat om na de wedstrijd de grensrechter aan te spreken. Puur op het feit dat hij zijn vak niet goed doet hè. Niet op de persoon. Zo werkt het bij Marko ook. Als je iets op zijn spel aan te merken hebt, kan dat, maar speel het niet op de persoon.”

‘Ik doe liever niet teveel interviews.
Ik ben namelijk een flapuit en altijd net te eerlijk.'

Een nieuw kopje thee wordt gebracht. We zitten in een restaurant aan de Kralingse Plas. Een interview voor de rubriek ‘Op de bank met’ vindt Sophie best, maar liever niet op haar eigen bank. ,,Dat wil ik privé houden. Ik doe ook liever niet teveel interviews. Ik ben namelijk zo’n flapuit en altijd net te eerlijk.”
Sophie heeft een goed alternatief voor de bank. We lopen een rondje met hond Dikkie, een Franse Buldog. ,,Als Marko er niet is, is hij altijd extra waaks.”

Het karakter van de hond past wel bij Sophie. ,,Lekker eigenwijs”, zegt ze zelf. Daarbij is het beestje ook nog eens klein, pittig en lief. Eigenschappen die we Sophie ook kunnen toedichten. Marko gaf al in verschillende interviews aan, dat zij de reden is dat hij heeft doorgepakt in de voetbalwereld.
Sophie is er nuchter over. ,,Ik kwam in zijn leven toen hij geblesseerd was bij Heracles. Ik was twee jaar ervoor geopereerd aan mijn hart. Dat voelt alsof je een tweede kans hebt gekregen. Ik zei toen ook tegen Marko: als ik jouw talent had, was ik er keihard voor gegaan. Je hebt de mooiste baan in de wereld, maar je moet er wel voor knokken. Mensen die zeggen dat succes voor niks komt, hebben echt geen gelijk. Als je ergens goed in wilt zijn, moet je gewoon hard werken. Dat geldt voor alles in het leven.”

Oranje
Successen, zoals de oproep voor het Nederland elftal, worden dan ook gevierd. ,,Kleinschalig hoor. We zijn uit eten geweest, maar niet te laat, want ik had de volgende dag tentamen. We hadden de oproep nu nog niet verwacht, omdat Marko nog naar zijn beste vorm toewerkt. Toch vind ik dat je erbij stil moet staan. Het had ook allemaal anders kunnen lopen. Dat hij hier nu staat, heeft hij wel te danken aan zijn goede houding en keihard werken.”

,,Maar zijn focus ligt nog wel bij Feyenoord hoor”, zegt Sophie er snel bij. ,,Je weet maar nooit of hij de volgende keer weer wordt geselecteerd voor het Nederlands elftal. Je weet eigenlijk nooit iets in dit wereldje. Vooruit plannen is niet mogelijk. Daarom ben ik blij dat ik heb geleerd waar het in het leven echt om draait: gezondheid, je familie om je heen en genoeg om van te leven.”

'Ik studeer wel en ik heb mijn eigen ding, 

maar als vrouw van een speler ben je nooit geheel onafhankelijk.'

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje