Pascal

Pascal

Dit interview met de moeder van Lex Immers verscheen in november 2014 in Hand in Hand, het magazine van FSV de Feijenoorder. Ellen Mannens, oprichtster van 365feyenoordvrouwen.nl, interviewt voor de rubriek ‘Op de bank met’ maandelijks spelersfamilies voor het magazine.

Op de bank met Pascal Immers

Noem de naam Lex Immers en iedere voetbalkenner heeft zijn mening klaar. You either hate him or you love him, zo lijkt het. Maar hoe is het als al die meningen over jouw zoon gaan? Maak kennis met de hechte familie Immers. “Als Lex stopt met voetballen, wordt hij een heel andere man.”

De familie Immers was pas een weekendje in Centerparcs. Lex’ ouders Marco en Pascal, zijn broertjes Percy en Danilo en Lex met zijn vrouw Kelly en de twee kinderen. Oranje speelde, dus was er geen eredivisie-voetbal. Vreselijk vinden ze het, een weekend zonder voetbal. De gemiddelde weekenden van de familie Immers beginnen namelijk op zaterdagochtend langs de lijn om naar Lex’ zoon te kijken, daarna door naar Danilo’s en Percy’s wedstrijd om op zaterdagavond of zondag met z’n allen te eindigen in de Kuip.

Maar vooruit, zo’n vrij weekend heeft ook zijn voordelen. “Op zulke momenten is Lex wie hij eigenlijk moet zijn”, zegt zijn moeder Pascal. “Hij is ontspannen, neemt een baco’tje, doet gezellig mee. De rest van de tijd gaat hij helemaal op in zijn sport. We stemmen onze verjaardagen op hem af. Als hij de volgende dag moet spelen, vieren we het overdag, want je weet dat hij anders half 10 naar huis gaat om op tijd naar bed te kunnen. Soms is het jammer, dan wil je dat hij eens meedoet. Ik zeg ook weleens tegen Kelly: als Lex stopt met voetbal, heb je ineens een heel andere man.”

Ooievaar
Met een voetballende vader en moeder én opa Simon Glaudemans en oom Kees Glaudemans die betaald voetbal speelden Bij DHC in Delft, was het niet heel raar dat Lex zodra hij kon lopen achter de bal aanging. ADO zag het wel zitten met de blonde jongen. De rest van het verhaal kennen we: na vijf jaar op het hoogste niveau in Den Haag, maakte de actieve middenvelder de overstap naar Feyenoord. Het meest besproken onderwerp op dat moment? De tattoo van ADO op zijn rug. Daar kon hij zich toch niet meer vertonen in Rotterdam, was de mening van kritische supporters.

‘Met Lex in je elftal
speel je altijd
met twaalf man.’


Natuurlijk kan dat wel, weet Lex’ vader Marco. Ook hij draagt ADO altijd bij zich op zijn rug in de vorm van een tattoo. “En Juventus”, voegt hij er aan toe. “Bij die twee blijft het. Er komt geen andere club bij.” Nee, ook Feyenoord niet. Maar dat wil niet zeggen dat de liefde voor de Rotterdamse club niet diep zit. “Kijk”, legt Pascal uit. “We zijn Hagenezen, dus dan is ADO je club, maar omdat ADO lange tijd niet in de eredivisie speelde, had je er een tweede club bij. Dat is in ons geval Feyenoord.” “Andere clubs boeien me gewoon niet”, zegt Marco. “Ze mogen er zijn, maar ik heb er niets mee. Net als met Oranje. Dat volg ik ook niet. En naar Ajax kon Lex niet. Dan had hij ruzie met mij gehad. Hij kan sowieso niet in Amsterdam komen. Hij ging een keer naar de zwarte markt in Beverwijk. Na tien minuten was hij weer op weg naar huis, omdat de sfeer grimmig werd.”

In de lampen
Rotterdam is nu de bestemming op wedstrijddagen met Lex’ ouderlijk huis in Zoetermeer als verzamelpunt. “Onze twee zonen, Kelly met de kinderen, oude buren. We gaan altijd met een groep van zo’n vijftien man richting de Kuip”, zegt Pascal. Familie, aangevuld met trouwe fans van Lex. Zo behouden ze de gemoedelijke sfeer van ADO ook een beetje in de Kuip. “Het is toch allemaal wat professioneler en formeler bij Feyenoord”, zegt Pascal. “Bij ADO liepen we al even mee en kende je iedereen. Daar bleef je tot sluitingstijd. Bij Feyenoord ga je wat minder snel in de lampen hangen.”

De overstap was dus ook voor Marco en Pascal even wennen. “Ik heb er het eerste jaar heel veel moeite mee gehad dat er zoveel kritiek op Lex was. Waar je maar keek, iedereen had wel iets over hem te zeggen. Lex zei: mama, ga al die dingen niet lezen. Dat doe ik dus ook niet meer en inmiddels kan ik er beter mee omgaan.”

‘Jens en Lex voelen elkaar goed aan en zijn allebei lopers. Jens is misschien wat technischer’

Nu de ophef rond Lex’ overstap wat minder is geworden, heeft Lex nog één heel kritische supporter: zijn eigen vader. “Meestal bel ik hem al als hij nog in de bus zit. Dan wil ik weten waarom ze voor een bepaald systeem hebben gekozen. En als Lex slecht speelt, zeg ik het hem ook. Maar ik moet zeggen dat het beter gaat met het team. Ze raken meer op elkaar ingespeeld. Lex vond het ook leuk dat Jens is overgekomen. Die twee kennen elkaar al jaren en komen bij elkaar over de vloer. Lex had er best last van dat Janmaat was vertrokken. Dat was echt zijn maatje. Dus was het mooi dat Jens kwam. Ze voelen elkaar goed aan en zijn allebei lopers. Jens is misschien wat technischer. Maar ik denk niet dat hij Lex’ plek zal overnemen. Ze kunnen prima op posities naast elkaar spelen. En als je met Lex in je elftal speelt, speel je altijd met twaalf man.”

Hoe zit het ondertussen met ADO? Marco: “Lex is nog steeds welkom bij ADO. Met de beheerder van het supportershome gaat hij regelmatig karperen. Mensen die voetbal snappen, begrijpen ook zijn overstap.” Zo nuchter is Marco ook als ADO en Feyenoord elkaar treffen in de competitie. “Dubbel gevoel hè Immers, zeggen mensen altijd. Voor mij is er niets raars aan. Ik juich op zo’n moment niet voor ADO en niet voor Feyenoord. Het is heel simpel: ik ben ADO supporter, maar ik wil iet dat mijn zoon verliest.”

Italië
Wat verwachten ze van de toekomst van hun zoon? “Hij gaat niet zomaar weg bij Feyenoord. Ik weet dat Van Geel hem veel te belangrijk vindt voor het team.” Maar als Pascal en Marco mogen kiezen, dan zou een club in Italië wel handig zijn als volgende stap in de carriere. Het is al twintig jaar het favoriete land van de familie Immers. Pascal: “We hebben er zelfs vier jaar gewoond. Bij het Gardameer. Maar op een gegeven moment ging ik malen. Ik vond dat we ver van de kleinkinderen waren en wilde mijn zaken in Nederland goed regelen. Dus zijn we twee jaar geleden teruggekomen. De eerste maanden dacht ik: sh*t, wat hebben we nou gedaan? Maar inmiddels vind ik het wel oke. Percy wordt binnenkort ook vader, dat is leuk om van dichtbij mee te maken.”

Marco: “Als het aan mij ligt, gaan we zo weer terug. Lex doet toch ook wat hij wil? Als hij naar het buitenland kan, zegt hij ook geen nee. En je kunt iedere avond skypen en staat na anderhalf uur vliegen weer voor elkaars neus. Maar het is waar. We misten wel wat in Italië. De promotie van ADO zagen we op tv. We zaten allemaal huilend in de woonkamer toen Lex en Percy in tranen in beeld kwamen. Maar weet je: Lex voetbalt tot zijn 35e en dan is het over. Tegen die tijd wil hij zelf waarschijnlijk ook in Italië komen wonen. Hij houdt van koken, dus misschien begint hij wel een restaurantje.”

 

'Bij Feyenoord ga je wat minder 

snel in de lampen hangen.'

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje