Anna

Woonplaats: Amsterdam  
Beroep: Schrijfster, psychoanalitica, musicus  Kuipkameraden: o.a. Jorien van den Herik

Geen vrouw die de liefde voor Feyenoord zo goed in woorden kan vatten als Anna Enquist:

… “Uit de psychologie is bekend dat een onbeantwoorde liefde meer energie genereert bij de verliefde. Een onbeantwoorde liefde betekent: doorgaan, beter je best willen doen om indruk te maken, er nog hechter aan vast willen zitten, in de ijdele hoop nog eens beloond te worden voor dat doorzettingsvermogen. Dat is Feyenoord.” …
(Bron: ‘De liefde die Feyenoord heet’)

Ze verrijkte Hard Gras met haar eigenzinnige spelersobservaties en schreef een boek vol over haar liefde voor voetbal: Kool! Met gedichten en korte verhalen over onder andere Ed de Goeij, Giovanni van Bronckhorst en John Guidetti.
Een schrijfster en psychoanalytica uit Amsterdam, met een zwak voor Feyenoord. Hoe kwam dat zo? “De interesse voor voetbal kwam doordat ik een zoon kreeg. Hij ging op voetbal. Die wereld intrigeerde me. En het maakt het nog spannender als je partij kiest.”
Feyenoord werd die partij. Misschien te verklaren door haar jeugd in Delft: ,,Als je een nieuwe jas nodig had, was de keuze tussen het statige Den Haag of de spannende Lijnbaan in Rotterdam tussen de overblijfselen van het bombardement. Ik voelde me aangetrokken tot Rotterdam.”

Maar misschien kwam het ook door haar zwak voor spelers Als Ed de Goeij en Ullrich van Gobbel die niet per se om hun spel, maar vooral om hun eenvoudige voorkomen indruk op haar maakten tijdens het WK van 1994. In het huidige elftal mist ze zulke mannen. “Hoewel ik goede hoop heb op Jens Toornstra.”
Misschien is het ook wel de parallel met het echte leven die haar zo fascineert. “Feyenoord is het mooiste voorbeeld van hoe het leven is. Altijd weer die teleurstellingen, maar toch doorgaan.”
Dat maakt Feyenoordsupporters ook zo interessant. “Eigenlijk zijn ze de ouders die je als kind had willen hebben. Altijd trouw. Of het nu goed gaat of niet, ze blijven je steunen.”

Favoriete Feyenoordspeler aller tijden: Ed de Goeij
Favoriete Feyenoordtrainer aller tijden: geen
Favoriete Feyenoordsong: “Het montome geluid van de zang van het legioen. Vooral als we achter staan.”

'Een onbeantwoorde liefde die meer energie genereert bij de verliefde. Een Feyenoordvrouw ben je voor het leven

Dat is Feyenoord.'

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje