Anja

Leeftijd: 60
Woonplaats: Numansdorp
Seizoenkaart sinds: ‘doorlopende invitatie’ sinds 1985
Opleiding: huishoudschool
Beroep: gepensioneerd
Kuipkameraden: man (Oud-reservekeeper Bert Kik)

Nee, ze heeft geen seizoenkaart, maar een ‘doorlopende invitatie’. Anja’s man, Bert Kik, zat van 1960 tot 1970 in het eerste van Feyenoord. In dit geval ‘zat’ hij letterlijk, want hij was de reservekeeper achter Eddy Pieters Graafland en het kwam maar weinig voor dat die niet speelde. “We zijn nu nog bezig om de splinters van de reservebank uit zijn achterwerk te halen”, is de standaard grap die Anja,  en Bert zelf ook, daarover maakt.

In de periode dat Bert op de bank zat, kwam Anja voor het eerst in de Kuip. Dat kwam door haar toenmalige vriendje, een verwoed Feyenoord fan. In 1968 pakte ze voor het eerst de trein naar het stadion. “Na die eerste keer ging ik vaker mee en ik begon het steeds leuker te vinden. De sfeer, dat enthousiaste publiek. En er was in die tijd nog niet zo veel narigheid. Je kon gewoon naast een Ajax-fan zitten en het leuk hebben.
Dat de sfeer nu veranderd is, komt vooral door het financiële plaatje. Hoe meer geld er omgaat in het voetbal, hoe meer agressie er komt. Vroeger was er ook meer clubliefde. Transfers kwamen bijna niet voor. En niemand klaagde over vermoeidheid of een te druk schema. Mijn man had er zelfs nog een baantje naast.”

Die man, Bert Kik, ontmoette Anja ook dankzij Feyenoord. Na zo’n 15 jaar samen te zijn geweest met de man die haar de Feyenoordliefde bijbracht, eindigde het huwelijk, maar niet de liefde voor Feyenoord. Anja zat 3 keer per week op Varkenoord omdat haar zoon in een van de jeugdelftallen van Feyenoord speelde. “Twee keer trainen, een keer een wedstrijd. Ik bracht hem met de auto, terwijl hij achterin zijn huiswerk zat te maken.”

Daar op Varkenoord was ook Bert Kik. Zijn zoon speelde bij Anja’s zoon in het team en na enige tijd sloeg de vonk tussen de ouders over. En zo zit Anja nu iedere thuiswedstrijd tussen de oud-spelers op het ere-terras. “Joop van Daele, Harry Melis, Reinier Kreijermaat. Ze komen elkaar er allemaal tegen en dan komen de verhalen weer. Prachtig om te horen hoeveel lol die mannen altijd met elkaar hebben gehad.”

Ideale wedstrijddag: “We zijn meestal een uur van tevoren aanwezig om koffie te drinken in het Maasgebouw en iedereen gedag te zeggen. 5 minuten voor de wedstrijd naar de tribune. Ik heb niet echt een ideale dag: als ze maar winnen, als het maar droog is en er een zonnetje schijnt.

Na de wedstrijd blijven we altijd nog even hangen in het Maasgebouw, ook vanwege de file. Je komt toch niet weg. Op de schermen worden de herhalingen bekeken en bediscussieerd. Wie van de spelersvrouwen het meeste inzicht heeft? Mevrouw Kreijermaat weet heel veel.”
Eerste Kuipherinnering: “Dat was in 1968 met mijn vriendje. We woonden in de bollenstreek en gingen met een groep vrienden met de trein vanuit Leiden naar Rotterdam. Maar van de wedstrijd zelf kan ik me niets meer herinneren.”
Favoriete Feyenoordspeler aller tijden: Ove Kindvall
Favoriete Feyenoordtrainer aller tijden: Ernst Happel
Favoriete Feyenoordsong: Hand in hand


'Spelers klaagden niet over vermoeidheid of een te druk schema. 

Mijn man had er zelfs nog een baantje naast.'

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje