Saskia

Woonplaats: Rotterdam
Seizoenkaart sinds:1997-2000
Opleiding: WO
Beroep: hoofdredacteur
Kuipkameraden: broers, vrienden, familie

"Feyenoord speelt een belangrijke rol in mijn leven. De clubliefde beheerst mijn leven niet, maar loopt wel vanaf mijn geboorte en waarschijnlijk tot aan mijn dood als rode draad door mijn leven.
Mijn ouders trouwden op 26 november 1969 in de kantine van voetbalclub Zuiderster. De gasten waren behoorlijk afgeleid omdat Feyenoord tegen AC Milan speelde in de Europa Cup. Dat moet mijn eerste kennismaking met Feyenoord zijn geweest, vanuit de buik van mijn zwangere moeder.
Thuis was iedereen voor Feyenoord. Vooral aan mijn moeders kant. Het merendeel van de familie verhuisde ooit van Rotterdam naar Nijmegen, maar ging en gaat nog altijd naar het stadion. Oom Eddy had jarenlang de middenstip van Feyenoord op zijn balkon staan, en op feestjes en crematies wordt met enige regelmaat You’ll Never Walk Alone gedraaid en/of luidkeels ingezet.
In 2010 reisde mijn opa, toen hij erg ziek was, met Stichting Ambulance Wens voor een laatste keer naar zijn geliefde Rotterdam. Natuurlijk moest en zou hij naar de Kuip. Op het voorplein kwam de familie Coen Moulijn tegen. Mijn opa heeft lange tijd met hem gesproken. Toen ze afscheid namen, zei Coen tegen m’n opa: ‘Hou je voor mij een plekkie vrij daarboven?’ Een paar maanden later overleed ook Coen. De as van mijn opa is tijdens een rondleiding stiekem op de middenstip uitgestrooid.
En vlak voor de uitvaart van mijn broertje die in 2011 overleed, hebben mijn andere broer en Pims vrienden de kist op het voorplein gezet en daar met z’n allen afscheid van hem genomen. Je zult begrijpen dat ik geen wedstrijd kan kijken zonder aan m’n opa en broertje te denken; elk doelpunt is voor hen …

Opvallend genoeg hebben andere belangrijke mannen in mijn leven iets met Ajax. Op mijn negentiende werd ik verliefd op de man die nu nog steeds mijn geliefde is. Hij was in die tijd voor Ajax, maar ik zag hem langzaam om gaan. Eerst gaf hij zich over aan Rotterdam en in 1993 stond hij te springen op de Coolsingel. Later kochten we samen een seizoenkaart. Nu is hij volledig Feyenoorder.

Mijn zoon Abe (ik wilde per se een voetballer, vandaar de voetbalnaam) is ook voor Ajax, wat waarschijnlijk komt omdat Stekelenburg keeper van Oranje was. Twee jaar geleden waren we in Amsterdam en mocht Abe kiezen wat hij graag wilde doen. Hij wilde naar een training van Ajax om Stekelenburg te zien keepen. Dat hebben we toen gedaan, met lichte buikpijn natuurlijk, maar uiteindelijk sta je gewoon naar een training te kijken met mensen die ook van voetbal houden. Wat ik jammer vond, is dat een aantal weldenkende mensen zoiets hadden van: ‘Dat doe je toch niet?’
Ik heb veel met de toewijding van Feyenoordsupporters, maar weinig met de intolerantie.

Voor mij is Feyenoord een vast deel van mijn roots. Feyenoord is er altijd in mijn leven, zonder dat ik het overdreven laat zien. Zodra ik het stadion in loop, gebeurt er iets met me. Hier hoor ik, hier kom ik vandaan. Een seizoenkaart heb ik niet meer, maar ik sluit niet uit dat die er ooit weer komt.” 
 
Ideale wedstrijddag: “Gewoon een kwartier van tevoren naar het stadion en nóóit weggaan voor de wedstrijd is afgelopen. En ik wil de hele beleving. Dus voor de wedstrijd Leen met z’n gouden microfoon en na de wedstrijd een biertje drinken en nooit meer naar huis.”
Eerste Kuipherinnering: “Jaren ’80. Mijn broers probeerden altijd het stadion in te piepen. Ik was een tienermeisje en ging ook wel eens mee, maar vond het doodeng. Zaten we in de bosjes te wachten tot de bewaker met zijn hond voorbij was. Dan over het prikkeldraad en héél hard rennen, het stadion in. Binnen waren we dolblij dat we het gered hadden, maar voor mijn broers was het ultieme doel ook nog op het veld te komen. Dat dat lukte is jarenlang te zien geweest op zondagavond. In de tune van Studio Sport zag je blije supporters het veld op rennen … met mijn broers voorop.”
Favoriete Feyenoordspeler aller tijden: Henke Larsson
Favoriete Feyenoordtrainer aller tijden: Ronald Koeman
Favoriete Feyenoordliedje: Wat gaan we doen vandaag (“Omdat je ‘we zullen ze laten beven’ zo lekker Rotterdams mee kunt zingen.”)

2014

'Feyenoord is een vast deel van mijn roots. 

Feyenoord is er altijd in mijn leven, zonder dat ik het overdreven laat zien.'

Foto: Peter Paul Klapwijk

Girlfans

Samen met het Engelse Girlfans werken we aan de eerste Nederlandse uitgave van Girlfans magazine. 

Bekijken

50 jaar Europa Cup

50 jaar geleden won Feyenoord als 1e Nederlandse club de Europa Cup. Medio 2020 verschijnt het boek
'Het mooiste seizoen'

Bekijken

100 redenen...

We zetten 100 
redenen op een
rijtje waarom we
naar het stadion  gaan.

Bekijken

Contact

#Meerdaneenspelletje is de verzamelnaam van de verhalen die ik als freelance journalist schrijf over supporterschap.

Ik publiceer in landelijke en lokale media en werk desgevraagd ook in opdracht van clubs en supportersverenigingen. Heb je verhaalideeën, wil je met me samenwerken of heb je iets anders te melden? Dan is de ruimte hiernaast geheel voor jou. Stuur me een bericht en ik geef je zo snel mogelijk antwoord.

Ellen Mannens

Formulier

Ik heb een vraag
Ik wil graag meewerken
Ik heb iets te melden
Versturen

Delen

© #meerdaneenspelletje